Munții Făgăraș reprezintă cel mai grandios sitem montan al României, cu o lungime de 70 de kilometri și o lățime maximă de peste 30 dekilometri, aceștia se ridică între valea Oltului la vest și valea Dâmboviței la est într-o imensă aglomerare de creste și vârfuri, majoritatea depășind 2400 de metri.
1. Lacul Hârtopul Leaotei 1 este lacul aflat la cea mai mare altitudine din România, mai exact la 2335 de metri, având un perimetru de 55 de metri și o adâncime maximă de 20 de centimetri. Lacul se află la est de vârful Dara într-o căldare glaciară imensă, cu mai multe praguri și lacuri ce alimentează valea Leaotei (a nu se confunda cu Masivul Leaota) Lacul a fost descoperit în anul 1987 de către Ică Giurgiu.
2. Refugiul Călțun, construit în imediata apropiere a vârfului Negoiu și lacului Călțun este refugiul construit în totalitate ecologic, aflat la cea mai mare altitudine din Europa. Acesta a fost constuit în anul 2014 și poate adăposti până la 22 de turiști. De asemenea acesta dispune de un panou solar și prize pentru încărcarea telefoanelor mobile.
3. Sectorul de creastă Vârful Viștea - Vârful Hârtopul Darei, conține cea mai mare densitate de piscuri de peste 2400 de metri din Europa cu nu mai puțin de 12 vârfuri ce se succed pe o distanță de 8 kilometri, 4 dintre acestea depășind chiar 2500 de metri.
4. În trecut, înainte să existe șoseaua Transfăgărășan, masivul era traversat de 2 drumuri medievale, unul ce urca pe valea Topologului și trecea în Ardeal pe la șaua Scara la vest de vârful Negoiu și un altul ce urca pe valea Buda și trecea de cealaltă parte a masivului prin șaua Corabia, la vest de vârful Moldoveanu cunoscut sub denumirea de Drumul Dorobanților.
5. Vârful Roșu, aflat la sud de Moldoveanu, era cunoscut în trecut sub denumirea de pichetul Roșu deoarece, înainte ca Transilvania să fie provincie Românească, aici era amenajat un punct de pază cu prezență umană pe toată perioada sezonului cald. La acea vreme, vârful Moldoveanu avea denumirea de "Vârful de deasupra pichetului"
6. Custura Sărății este considerat ca fiind cel mai periculos traseu marcat din țară. Acesta se întinde pe o distanță de 700 de metri între vârfurile Șerbota și Negoiu. Pe alocuri, poteca ce o traversează printre aglomerările de pietre tăioase este de doar câțiva zeci de centimetri lățime, de o parte și de alta a ei existând prăpăstii de sute de metri.
7. Ansamblul montan ce se deschide spre sud din vârful Moldoveanu între valea Buda și valea Rea, are o suprafață de 320 de kilometri pătrați, depășind astfel întregul masiv Bucegi ce are doar 300 de km pătrați. Altitudinea maximă se atinge în vârful Scărișoara Mare, 2495 de metri.
8. Lacul Galbena, este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România. Se zice că denumirea lacului de Galbena vine de la faptul că în vechime, haiducii și-au ascuns aici tot aurul. O altă legendă legată de acest lac și evidențiată de Ioan Slavici în narațiunea istorică "Din bătrâni" este aceea că aici s-ar fi aflat în vechime un schit de călugări.
9. Munții Făgăraș au adăpostit timp de aproape 15 ani, gruparea de rezistență anticomunistă Haiducii Muscelului, grupare condusă de colonelul Arsenescu și frații Arnăuțoiu, care și-au avut bordeie în pădurile făgărășene de pe văile superioare ale Râul Doamnei și Vâlsanului.
10. Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România. Cu o cădere de apă de 60 de metri aceasta reprezintă unul dintre cele mai importante puncte turistice de pe Transfăgărășani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu